Geen angst voor overspanning

Hoe gebouwen en machines te beschermen tegen blikseminslag, stroomuitval en kortsluiting

Bliksem over industriële installaties

Januari 2020  I  3 minuten  I  staal- en metaalbouw

 

In de zomer komen onweersbuien vaak vrij plotseling opzetten. U heeft vast en zeker weleens de seconden geteld tussen bliksem en donder om erachter te komen hoe ver het onweer nog weg is.

De eenvoudige vuistregel is het aantal seconden gedeeld door 3 wat de afstand van het onweer is in kilometers. Maar wist u dat een onweersbui zelfs op een afstand van 16 kilometer nog steeds gevaarlijk kan zijn? Als u het onweer kunt horen, kan een bliksemschicht in uw omgeving toeslaan.

Onweersbuien en stormen komen steeds meer voor in Europa

Dit komt niet alleen door het feit dat de afgelopen 30 jaar wereldwijd warmer waren dan het gemiddelde. Warmte op zijn beurt bevordert het aantal onweersbuien enorm. Alle hotspots voor onweersbuien bevinden zich dus in warme, equatoriale gebieden. Om dezelfde reden komen onweersbuien vaker voor in steden dan op het platteland. Stedelijke gebieden stralen meer warmte uit, wat zorgt voor meer energie in de lucht. Overigens is de „bliksemhoofdstad van de wereld“ Durban in Zuid-Afrika. Op het moment dat de bliksem inslaat, moet een effectief bliksemsysteem het ergste voorkomen.

Daarbij moet er ook voor worden gezorgd dat de bevestigingsmiddelen voor de bliksemafleiders zorgvuldig worden geselecteerd, zodat ze kunnen omgaan met de plotselinge hoge stroomsterkte van een blikseminslag. Dit is niet alleen in het belang van de eigenaars van het gebouw, maar ook van de bedrijven die bliksembeveiliging en aardingssystemen hebben geïnstalleerd: overspanningsschade is een teken van niet-vakkundig geïnstalleerde systemen. Hiervoor kunnen de uitvoerende bedrijven aansprakelijk worden gesteld.

 

 

Overspanningsschade in Europa kost jaarlijks meerdere miljoenen euro‘s

Blikseminslag in gebouwen en hallen in Europa is tegenwoordig grotendeels ongevaarlijk voor de mens. Dit komt voornamelijk door verbeterde externe bliksembeveiligingsmaatregelen die wettelijk verplicht zijn. De situatie is anders betreffende de veiligheid van installaties en machines. Overspanningsschade is goed voor ongeveer 80% van alle bliksemschade. Hiervoor hoeft de bliksem niet direct het gebouw in te slaan. De straal waarbij de schokgolf en de magnetische lading van een blikseminslag consequenties kan hebben, is twee kilometer.

Tegelijkertijd worden onze levens steeds meer digitaal: ons huis, ons kantoor en zelfs industriële en productiehallen zijn steeds meer afhankelijk van gevoelige techniek. Intelligente airconditioningstechniek, communicatiesystemen of inbraakalarmen worden bijvoorbeeld steeds vaker gebruikt. Ook wordt de toegang tot kantoor- en industriële gebouwen of speciaal beveiligde gebieden binnen een gebouw tegenwoordig overwegend gestuurd door elektronische systemen.

Brandende server

Als het gaat om bliksem- en overspanningsschade of zelfs branden, is de resulterende schade aan deze complexe systemen erg hoog. Bovendien kunnen veel functies vaak alleen via een internetverbinding worden aangestuurd. Als deze verbinding wordt verstoord, vallen essentiële communicatiekanalen en gegevensverwerkingssystemen weg. De economische schade, met name voor bedrijven en de industrie, is dan enorm.
 

 

Aarding is de sleutel tot effectieve bescherming tegen overspanning – en financieel verlies in de industrie

Zelfs machines en apparaten die op krachtstroom werken moeten worden beschermd tegen overspanning en worden geaard. Dan spreekt men van de zogenaamde veiligheidsaarding. Deze zorgt ervoor dat mensen ongedeerd en machines intact blijven in het geval van een storing als gevolg van overspanning. Redenen voor overspanning op machines en apparaten kunnen blikseminslag zijn, evenals een stroomstoring in een naburig elektriciteitsnet of de kortsluiting van een buitengeleider. Zelfs deze minder krachtige overspanning kan bij storing schade aanbrengen aan bouw- of installatie-elementen – met verstrekkende gevolgen.

Een tweede belangrijke voorzorg tegen overspanningsbeveiliging is potentiaalvereffening. In de industrie wordt hier dagelijks ook zonder onweer gebruik van gemaakt: apparaten en schakelingen die een potentieel gevaarlijke spanning dragen moeten in ieder geval worden geaard. Dit gebeurt via een reeks verbindingen. In dit geval een fysieke verbinding tussen de geleidende constructie-elementen van een machine of een gebouw, die normaal geen spanning dragen (bijvoorbeeld de stalen balken van een industriële hal, kabelgoten of buisflenzen) en de veiligheidsgeleider voor laagspanning. De veiligheidsgeleiders zijn op hun beurt verbonden met de hoofd-aardstaaf. In het geval van een overspanning kan de elektriciteit worden afgeleid via de hoofd-aardstaaf.

Aardingsinstallaties hebben betrouwbare bevestigingssystemen nodig

Testsjabloon voor S-BT-schroefdraadbouten
1 / 6
Veilige en eenvoudige installatie

Tweepuntsverbinding naar stalen ligger
2 / 6
Tweepuntsaansluiting

Elektrische aansluiting X-BT-ER
3 / 6
Ook met X-BT technologie

Schroefverbinding van de bout met moersleutel
4 / 6
Snelle en betrouwbare montage

Buizen beschermd door 2 aardingskabels
5 / 6
Beschermende potentiaalvereffening van buizen

Schroefdraadbout (roestvrij staal, metrische draad) voor elektrische verbindingen in staal
6 / 6
Compleet systeemaanbod

Natuurlijk moet het materiaal dat wordt gebruikt voor aarding en potentiaalvereffening bestand zijn tegen het enorme vermogen van het optreden van plotselinge spanning van enkele duizenden volt. Dit geldt ook voor de bevestigingsmiddelen die worden gebruikt bij de installatie van aardingssystemen, afleiders en spanning dragende connectoren.

Bevestigingssystemen voor het aardingsinstallaties zijn alomtegenwoordig: in buiten- en binnenbereik, in sterk corrosieve en niet-corrosieve omgevingen. De ankers moeten de daaruit voortkomende verscheidenheid aan vereisten weerspiegelen, evenals de weerstand tegen hoog- en overspanning.

Dit vindt u misschien ook interessant

Verschillende staalvormen in de stapel

Met Hilti van ruwstaal tot de afgewerkte machine

November 2019  I  3 minuten  I  staal- en metaalbouw

Staal is een van de meest veelzijdige materialen ter wereld. In dit eerste deel van de serie „Bevestiging aan staal“ presenteren we goed doordachte oplossingen in de staalproductie.

Lees verder
Glas-stalen gevel van het Koningskruisstation in Londen

Klinknagel- en spijkerbestendig – in elke situatie

December 2019  I  3 minuten  I  staal- en metaalbouw

In het tweede deel belichten we de bevestigingen op bestaande staalconstructies. De meest uiteenlopende toepassingsgebieden stellen de meest uiteenlopende eisen aan bevestigingsoplossingen – van trillingen tot corrosie.

Lees verder
Buizen beschermd door 2 aardingskabels

Zo eenvoudig installeert u geleidende bevestigingen in staal

Januari 2020  I  2 minuten

Hilti aardingsbouten voor beschermende aarding, potentiaalvereffening en bliksembeveiliging.

Lees verder
ON!Track Actieve Tracking T380-tag en -vlootkoffer voor actieve tracering op het spoor

Het succesduo voor meer productiviteit

Oktober 2019  I  4 minuten  I  diensten, competentie, interview

Alleen al goed, samen nog beter: velen vertrouwen in het machinebeheer reeds op de combinatie van het bedrijfsmiddelenbeheer ON!Track en het machineparkbeheer. Welke problemen daarmee worden opgelost, berichten klanten in een interview.

Lees verder