- Home
- Solutions
- Toepassing
- Hout-beton-verbindingen
Hout op beton bevestigen
Bevestigingsoplossingen voor de houtbouw
Wanneer houten onderdelen aan beton worden bevestigd, zijn er drie basismethoden mogelijk:
- Doorsteekmontage
- Indirecte bevestiging met behulp van houtverbinders
- De innovatieve steekverbinding met de Hilti Coupler Wood (kortweg HCW)
Hieronder leggen wij de verschillen uit en laten wij zien met welke parameters rekening moet worden gehouden bij houtbouwprojecten. Onze hout-op-beton-oplossingen zijn op bouwplaatsen getest en overtuigen door de hoge productiviteit en aanzienlijke belastingwaarden.
Hout in beton verankeren
Voorbeelden van de bouwplaats
De verbinding tussen hout en beton is voor timmerlieden en bouwplanners altijd een aandachtspunt: of het nu gaat om nieuwbouw, seriematige renovatie of werkzaamheden aan bestaande gebouwen. Het is gebruikelijk om de houtconstructie te verankeren in grondplaten of kelderplafonds van beton. Bij houtconstructies met meerdere verdiepingen kan ook een vormsluitende verbinding met verstijvende betonkernen voorgeschreven zijn, want deze kunnen vanwege statische voorschriften of brandveiligheidsvoorschriften vereist zijn.
Hoe wordt hout aan beton bevestigd? De drie belangrijkste methoden
De klassieke methode: doorsteekmontage door het houten element
Je bevestigt de balken of andere houten elementen rechtstreeks op het beton met pluggen of schroefankers - bijv. dwarsbalken of voetgordingen.
De indirecte methode: houtverbinders
Houten onderdelen monteer je op beton met behulp van pluggen en verbinders van staal of metaal, bijvoorbeeld trekstangen, breekplaten of hoekverbinders.
De innovatieve steekmethode: HCW houtverbinders
Dankzij voorgemonteerde houtverbinders kun je houten elementen eenvoudig in boutankers of ankerstangen vastklikken.
Bij de keuze voor of tegen een systeem voor het veilig bevestigen van houten onderdelen aan beton is het belangrijk om rekening te houden met diverse selectievoorwaarden. Afhankelijk van de specifieke projectvereisten moet er bijvoorbeeld rekening worden gehouden met de soorten belasting en ligging van onderdelen alsmede de gegeven rand- en asafstanden of de dikte van de bouwonderdelen.
Hout-betonverbinding – met welke bevestigingsparameters moet rekening worden gehouden?
Normatieve randvoorwaarden
Belangrijke bevestigingsparameters voor hout-betonverbindingen zijn het gevolg van de ligging van het te bouwen gebouw. Als deze zich in aardbevingsgevoelig gebied bevindt, moet je altijd een aardbevingsontwerp conform Eurocode 8 laten uitvoeren.
Geen probleem voor onze mechanische ankers! Wij bieden een ruim assortiment seismisch goedgekeurde ankers aan voor jouw hout-betonverbindingen. Met het segmentanker HST3 kun je bijvoorbeeld zelfs hoge statische en seismische belastingen verankeren in ongescheurd en gescheurd beton.
Naar onze mechanische ankersGeometrische randvoorwaarden
Door de omtrekisolatie aan de buitenzijde van keldermuren die contact maken met de grond, wordt je bij de montage van jouw prefab houten onderdelen aan het plafond vaak geconfronteerd met zeer kleine randafstanden in het beton.
Ook voor deze uitdaging hebben wij oplossingen: ontwerp met onze Profis Engineering Software en selecteer vervolgens de juiste bevestigingsoptie: is een segmentanker goedgekeurd en mogelijk? Moet je een chemisch anker lijmen of past een betonschroef beter bij het materiaal? Al onze oplossingen zorgen voor een veilige, goedgekeurde bevestiging van hout-op-beton.
Meer weten over de Engineering Suite van Profis?Hout-beton aansluitingen
Als de ondergrond voor problemen zorgt
Het materiaal beton is niet altijd van dezelfde kwaliteit. Want onder het grijze en harde oppervlak van het materiaal schuilen, afhankelijk van het gebruik, verschillende kwaliteitsklassen. Welke je gebruikt, hangt af van de eisen van jouw specifieke project.
Voor nieuwe houten gebouwen op bekende en gedefinieerde betonondergronden – dus voor alle zes betonkwaliteitsklassen – zijn al onze bevestigingsoplossingen zonder uitzondering goedgekeurd. Met onze HCW houtverbinders, ankers en betonschroeven kan jij houten balken bevestigen aan betonnen funderingen of houten onderdelen veilig verankeren in een betonnen muur.
Bij werkzaamheden aan bestaande gebouwen - van renovatie tot verbouwing, van opbouw tot aanbouw - heb je doorgaans te maken met ongedefinieerde ondergronden. Dit geldt voor vloeren, wanden en plafonds. Wij staan je graag bij met onze bewezen adviesexpertise voor beton en metselwerk.
Met ankerbelastingtesten ondersteunen wij je op locatie wanneer je houten elementen moet bevestigen op een ondergrond waarvoor geen betrouwbare technische gegevens ter beschikking staan. Zodat jij je renovatie- en saneringsprojecten eenvoudiger en sneller kunt voltooien.
Betonbouw en houtbouw
Wanneer twee werelden bij elkaar komen
Houtbewerkers kennen de volgende situatie maar al te goed: ze komen met de houten onderdelen die zijn voorgefabriceerd naar de bouwplaats en daar moeten ze aansluiten op het betonwerk. Vaak komen ze dan aanzienlijke onnauwkeurigheden in het centimeterbereik tegen, die ze bij hun klus moeten compenseren. Meestal door een laag mortel tussen beton en hout, waarmee niet alleen geëgaliseerd wordt, maar waarmee ook rekening moet worden gehouden in het ontwerp. Voor deze en soortgelijke gevallen hebben wij de passende technische oplossing.
De ontwerpoplossing
Met een innovatief ontwerp in overeenstemming met EN 1992-4 (SOFA 2.0) optimaliseert Hilti het draagvermogen van elk leverpunt. Hierdoor kun je vervolgens werken met minder dragende bevestigingsmiddelen per project en tegelijkertijd kosten besparen.
Nu advies aanvragenDe productoplossing
Onze HCW biedt de perfecte compensatie van constructietoleranties. Achter deze houtverbinder ligt een ETA-goedgekeurde, innovatieve steekverbinding verborgen waarmee jij in één handeling hout nauwkeurig op beton kunt positioneren en nivelleren.
Jouw snelle winst met de HCW houtverbinder? Tot 30 procent minder montagetijd!
Meer over de HCW weten?De beste producten voor jouw houtbouw project
FAQ – Hout op beton bevestigen
Welke schroeven voor hout op beton?
Met schroefankers kun je hout eenvoudig en productief aan beton bevestigen. Met het Hilti schroefanker HUS4-H is een snelle en veilige installatie mogelijk zonder het boorgat schoon te maken. Op basis van de statische specificaties moet een geschikte sluitring worden geselecteerd.
Wat komt er tussen hout en beton?
Om oneffenheden te compenseren, wordt als tussenlaag gebruik gemaakt van zwelbare cementmortel. De zwelmortel zorgt voor de krachtig sluitende verbinding tussen hout en beton. Deze neemt de belastingoverdracht van het eigen gewicht en andere belastingen over. Via de verankering worden hijs- en horizontale krachten opgevangen.
Welke sluitring voor houtconstructie?
Om houten elementen zoals houten balken op betonnen funderingen te bevestigen, moet een sluitring worden gebruikt volgens de statische specificaties. Het draagvermogen van de sluitring en de oppervlaktedruk in het hout moeten worden gecontroleerd. Meestal worden sluitringen conform ISO 7094 (voorheen DIN 440) of DIN 1052 gebruikt.