Brandveiligheid made in Germany

Zo werken ontwikkeling en productie bij Hilti samen

Onderzoekslaboratorium voor brandbeveiliging met persoon in beschermend pak

September 2019  I  3 minuten  I  brandbeveiliging, competentie

 

Onze gebouwen worden steeds moderner en veiliger. Toch bestaat er bij de mens nog altijd diezelfde oerangst voor vuur. 

Na elke ramp die met brand en vuur te maken heeft gehad, ligt het thema brandveiligheid bij iedereen voor in de mond. De vereisten worden steeds strenger, zodat gebouwen en mensenlevens nog beter worden beschermd. Het belangrijkste daarbij is niet zozeer de brandbestendigheid, maar met name het tegenhouden van gevaarlijke rookwolken, want deze eisen de meeste dodelijke slachtoffers.

De brandveiligheidsdeskundigen van Hilti bevinden zich in Kaufering, Duitsland. De ontwikkelaars werken nauw samen met de productie-afdeling en bedenken steeds nieuwe oplossingen, die zeker zullen worden toegelaten. Andere wettelijke voorschriften, nieuwe bouwmaterialen en door klanten gestelde eisen leiden altijd weer tot nieuwe innovaties. Soms wordt er daarbij ter inspiratie zelfs een stukje Zwitserse chocolade in de vorm van een driehoek gegeten.

 

Altijd dicht bij de klant

"Levens redden, vermogens beschermen, gebouwprestaties verbeteren" - dit motto heeft de afdeling Brandveiligheid zichzelf gegeven. Er spelen dagelijks veel factoren een rol bij het bereiken van deze doelen. "Wij moeten weten welke eisen en problemen onze klanten hebben en ook de toepassing heel goed begrijpen," legt teamleider Roland Weixler uit de ontwikkelingsafdeling uit. Ook de wettelijke voorschriften moeten in het scheikundelaboratorium worden opgevolgd. Hier bestaat de uitdaging eruit dat deze van land tot land verschillen.

Dit betekent meer werk bij toelatingen en testseries die aan elk land moeten worden aangepast. Het belangrijkste zijn daarbij natuurlijk de brandtests die in Kaufering en ook in externe testlaboratoria worden uitgevoerd. Maar er worden niet alleen nieuwe producten getest. Ook bestaande brandveiligheidsoplossingen kunnen een update krijgen en moeten dan opnieuw worden toegelaten. "Beton reageert anders op brand dan hout. Daarom moet elk brandveiligheidsproduct dienovereenkomstig worden aangepast," aldus Weixler.

Zwitserse chocoladevorm geeft inspiratie

Er is op dit moment een trend gaande in de richting van voorgevormde brandveiligheidsproducten, zoals brandwerende stenen. "Bij het traditionele schuim is het probleem namelijk dat dit naar beneden kan druppelen en niet zo eenvoudig in het gebruik is," aldus Christoph Aubauer, productmanager voor brandveiligheidsproducten bij Hilti. De collega's stonden eind 2017 op een vrijdagmiddag bij elkaar en waren het met elkaar eens: dat moest veranderen.

 

Toepassing Brandbeveiligingsproduct CFS-HFF met vergrootglas

Hilti gaf hun de mogelijkheid hun idee in werkelijkheid om te zetten. Ook nu nog hebben medewerkers naast de normale arbeidstijd nog tijd voor eigen ideeën, zodat ze creatief aan de slag kunnen. Naar aanleiding van een concrete vraag van de klant werd ook in de vrije uurtjes nog verder geknutseld. Het gebruiksklare product kon zodoende in recordtijd worden geleverd, waarbij de driehoekige uitgangsvorm uiteindelijk toch niet bleef behouden.

Alles onder één dak

Productie van brandbeveiligingsstenen op de lopende band
Schermen Schematische weergaven in de productiehal

Er was één bepaald voordeel waardoor levering zoveel sneller mogelijk was: ontwikkeling en productie werken letter naast elkaar. Dat ziet Stefan Schlenk ook zo; hij werkt als groepsleider Engineering bij Hilti. De productontwikkelaars hebben een direct lijntje naar de productie en kunnen zo veel sneller prototypes krijgen die ze kunnen uitproberen. Terwijl in de ene helft van de hal ijverig wordt geproduceerd, worden in de andere helft nieuwe productlijnen opgebouwd - ook in samenwerking met de ontwikkelingsafdeling.

Net als in andere fabrieken zijn ook hier de productlijnen volgens waardestromen opgesteld. Dat betekent dat er zich altijd een team medewerkers aan een lijn met een bepaald product bezighoudt - van het mengen via de verdere verwerking tot aan de verpakking. "Dat kun je je als een voetbalelftal voorstellen," legt Schlenk uit. En hoewel veel arbeidsstappen volledig geautomatiseerd verlopen, zijn er natuurlijk altijd gekwalificeerde medewerkers nodig die de productie in de gaten houden.

Unieke productie

Het scheikundige deel zelf maakt volgens Schlenk maar een klein deel van het hele proces uit. Met name bij brandwerende afdichtkits en schuimen is de uitgekiende verpakking heel belangrijk, zodat de toepassing correct werkt. En toch zijn er voor deze producten geschoolde arbeiders nodig op de bouwplaats.

Dat kun je je als een cakebakvorm voorstellen

Voorgevormde producten zijn eenvoudiger in te zetten. Bij de brandwerende stenen worden de schuimafmetingen bijvoorbeeld in kleine vormen gespoten, zodat ze bij het opschuimen de juiste afmetingen behouden. Schlenk: "Dat kun je je als een cakebakvorm voorstellen." De ene na de andere wordt gevuld en gaat vervolgens de koeltunnel in om uit te harden.

Brandbeveiligingsschuim CFS-F FX wereldwijd

Er is echter ook een zogenaamde eindeloze productie mogelijk, waarbij de massa in folie wordt gespoten. Na het opschuimen kan de "eindeloze" slang dan op maat worden gesneden en verpakt. "De verbinding van brandwerende pasta en folie in het productieproces bij Hilti is een unicum op de markt," legt Schlenk uit. Door de folie wordt het schuim niet alleen beter beschermd, maar het wordt ook eenvoudiger in het gebruik. En als dan ook nog alle eindcontroles en tests positief uitvallen, dan worden de producten vanuit Beieren over de hele wereld verstuurd om overal voor meer veiligheid in gebouwen te zorgen.

Dit vindt u misschien ook interessant

Uitzicht op het nieuwe winkel- en hotelcentrum Posejdon met de skyline van Setttin bij zonsopgang.

Aan de zekere kant van de brandveiligheid

September 2019  I  4 minuten  I  brandbeveiliging

Bij brandveiligheid gaat het erom dat de wettelijk vastgelegde regels worden opgevolgd - en ook dat dat kan worden bewezen. Daarbij helpt de brandveiligheids-documanager, zoals bij een groot project in Stettin in Polen.

Lees verder
Gebruikte laboratoriumweegschaal voor het meten van de ingrediënten

De ankerverbeteraars van het chemielaboratorium

September 2019  I  3 minuten  I  deuveltechnologie, competentie

Van onderzoek tot productie: zo ontwikkelt Hilti chemische ankers.

Lees verder
Documentation Manager

Documentation Manager

 

Ontworpen om een efficiënt overzicht te generen van al uw brandwerende en brandbeveiligingsinstallaties.

Lees verder